Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /var/www/clients/client32423/web46612/web/t3lib/class.t3lib_db.php on line 226 Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/clients/client32423/web46612/web/t3lib/class.t3lib_db.php on line 796 Warning: mysql_query(): Unable to save result set in /var/www/clients/client32423/web46612/web/t3lib/class.t3lib_db.php on line 226 Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/clients/client32423/web46612/web/t3lib/class.t3lib_db.php on line 796 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client32423/web46612/web/t3lib/class.t3lib_db.php:226) in /var/www/clients/client32423/web46612/web/typo3/sysext/cms/tslib/class.tslib_fe.php on line 2954 Pectus4Life.nl: "Lichaam" ( Pectus Excavatum : Trechterborst & Pectus Carinatum : kippenborst )
Pectus, Excavatum, Carinatum, Kippenborst, Trechterborst, Schoenmakersborst, borstbeen, Nuss, Ravitch, Leonard, Klassiek, Siliconen, implantaat, Vacuüm Bell, Specialisten, Ziekenhuizen, fysiotherapie, cijfers, hartkloppingen, operatie, behandeling, onderzoek, patienten, thoraxchirurg, overzicht, aangeboren, afwijking, Behandelmethoden, Lipofilling, operatie

Pectus 4 Life

De online community voor en door pectuspatiënten.

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Informatie     Community     Over ons     Bijeenkomsten     Contact

Gevolgen voor het lichaam


De gevolgen van Pectus zijn vaak niet duidelijk totdat de persoon aan atletische of hoge spanningsactiviteiten deelneemt. Hoewel door de ingedeukte borstkas (PE) longen en hart minder ruimte hebben, hoeft dat niet meteen te beteken dat er ook klachten ontstaan. Maar vooral bij ernstige vormen van PE kunnen er klachten voorkomen zoals rug- en borstklachten, scoliose, slechte houding (naar voren ‘hangende’ schouders) waardoor pijn, ademhalingsproblemen, hartproblemen niet uitgezonderd zijn. Maar ook met sterke misvormingen kunnen het hart en de longen de normale groei en ontwikkeling doorstaan.

Bij Pectus excavatum wordt vaak het hart naar de linkerkant van de borst verplaatst, ook is er vaak een beperking op het bewegen van hart en longen. De personen met Pectus klagen vaak van een daling van uithoudingsvermogen en kortademigheid tijdens zware oefening (67%), frequente ademhalingsbesmettingen (32%), borstpijn (8%) en astma (7%)

Toch is een verminderde longfunctie ten opzichte van (gezonde) personen zonder Pectus moeilijk aan te tonen, maar er zijn wel onderzoeken gedaan die in die richting wijzen. Het is moeilijk aan te tonen omdat er vele andere factoren meespelen zoals lichamelijke conditie, lichaamsbouw etc.

Bij 20 tot 60% van de personen met PE komen in mindere of meerdere mate problemen met hartkleppen voor. Het gaat daarbij voornamelijk om de kleppen tussen de linker kamer en de linker boezem van het hart. Omdat het hart wordt ingedrukt of naar links verplaatst of enigszins gedraaid, vervormt dit en sluiten de genoemde kleppen niet goed. Symptomen die wijzen op hartklepproblemen kunnen zijn: hartkloppingen, pijn op de borst, kortademigheid en duizeligheid. Bij het luisteren naar het hart wordt vaak een ‘hartruis’ geconstateerd.