Pectus 4 Life
De online community voor en door pectuspatiënten.
Siliconen implantaten kunnen worden gebruikt om te camoufleren bij een minimale Pectus excavatum. Implantaten worden gewoonlijk aangepast aan de individuele patiënt en worden of onder de huid, of onder de spieren geplaatst. De plastische chirurgen specialiseren zich in dit type van chirurgie.
De kuil in de borstkas wordt bij deze behandeling onderhuids opgevuld met een op maat gemaakt siliconenimplantaat, zodat de indeuking niet meer zichtbaar is. Deze methode is minder geschikt voor een ernstige, brede Pectus excavatum, gezien de omvang van het implantaat en het feit dat er dan een lang litteken ontstaat.
Om het implantaat te maken wordt er eerst een mal van een soort gips met vezels gemaakt. Dit wordt in de deuk aangebracht en gemodelleerd. De mal wordt net iets kleiner gemaakt dan de deuk om te voorkomen dat de randen van het siliconenimplantaat zichtbaar worden. Deze gipsmal moet dan ongeveer 2 weken uitharden en wordt dan - doorgaans - naar Frankrijk gezonden voor het maken van het siliconenimplantaat.
Na fabricage moet dit vervolgens worden gesteriliseerd, welk proces ongeveer 2 maanden in beslag neemt. De huid van de borstkas wordt precies op de plaats waar het implantaat komt losgemaakt van het onderliggende bot. Nadat het implantaat is aangebracht volgt een week bedrust om het implantaat de kans te geven zich vast te hechten aan het bot. Ook moet de eerste 1 tot 2 weken een soort 'korset' worden gedragen, dat het siliconenimplantaat op zijn plaats houdt.
Na ongeveer 6 weken is het zodanig vastgegroeid, dat verschuiven niet meer mogelijk is. Het materiaal bestaat uit een harde, maar lichte, 'siliconenplaat'. Het is niet te vergelijken met het materiaal dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij een borstprothese (een 'zakje' gevuld met vloeistof) en kan dus eigenlijk niet lekken.